BCD Travel logo contactNEEM CONTACT MET ONS OP

Haiti Project - Onboard
Contribute Now

 

Over Haïti

Hoofdstad: Port-au-Prince

Populatie: 10,5 miljoen

Officiële talen: Frans, Creools

Belangrijkste religies: Katholiek, Protestant, Voodoo

Valuta: Gourde

Tijdszone: GMT -5

Map

Haïti is het op twee na grootste Caraïbische eiland en ligt 77 km ten zuidoosten van Cuba. Haïti bezet een derde deel van het eiland dat het deelt met de Dominicaanse Republiek. Het ligt op het westelijke deel en heeft een kustlijn van 1530 km. Ten noorden van Haïti ligt de Atlantische Oceaan en ten zuiden de Caraïbische Zee - het land ertussen is bergachtig. Het heeft daarnaast verschillende eilanden die rondom het vaste land liggen: La Gonâve, la Tortue, l'Ile-à-Vache en la Navase zijn er een paar.

  • De aardbeving van 12 januari 2010 was met 7.0 op de schaal van Richter verwoestend voor de Haïtiaanse hoofdstad en de nabijgelegen dorpen en steden. Zo’n 230.000 inwoners kwamen hierbij om het leven. De Wereldbank schatte de schade rond de US$8 miljard

  • Haïti staat momenteel op nummer 168 van de 187 landen op de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties (UNDP 2014)

  • Haïti is een van de armste landen op het noordelijk halfrond; 80% van de Haïtianen leeft onder de armoedegrens en 54% leeft in bittere armoede. Twee op drie Haïtianen moet met minder dan US$2 per dag overleven (WFP, CIA)

  • Meer dan twee-derde van de Haïtiaanse beroepsbevolking heeft geen vast werk (CIA)

  • Het kindersterftecijfer is een van de hoogste ter wereld: 55 per 1000 geboren baby's (UNICEF)

  • 61-64% van de Haïtiaanse mannen en 57% van de vrouwen is analfabeet (CIA 2015). De gemiddelde alfabetiseringsgraad voor Latijns-Amerika en de ontwikkelingslanden in de Caraïben is 92% (Wereldbank 2015)

  • In de afgelopen jaren hebben Haïtiaanse kinderen betere toegang gekregen tot lager onderwijs en deelnamecijfers van kinderen in de schoolgaande leeftijd steeg van 78% naar 90%, maar slechts een derde van alle 14-jarigen zit in het jaar dat hoort bij hun leeftijd (Wereldbank 2015)